Search

ראשי הסיעות זומנו לתדרוך על הקורונה; פעילים עתרו לבג"ץ נגד אדלשטיין - וואלה!

ראשי הסיעות זומנו לתדרוך על הקורונה; פעילים עתרו לבג"ץ נגד אדלשטיין - וואלה!

ראשי הסיעות זומנו לתדרוך על הקורונה; פעילים עתרו לבג"ץ נגד אדלשטיין
.

ברקע הקיפאון בכנסת והנחיות הכינוס החדשות, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין זימן בצהריים את ראשי הסיעות בכנסת לתדרוך עם ראש המל"ל מאיר בן שבת ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב על ההתמודדות עם משבר הקורונה. התדרוך יועבר כשיחת ועידה, דרך הווידאו. בסביבת אדלשטיין אומרים כי ישיבת העדכון נועדה לאפשר לכנסת לקבל מידע על המשבר ולקיים פיקוח מינימלי עד שתחודש עבודת הוועדות. זאת, ברקע הביקורת הציבורית על התנהלותו של אדלשטיין, שפיזר אתמול את המליאה ומונע הצבעה על מינוי יו"ר לכנסת הנכנסת.

הבוקר אמר אדלשטיין בראיון לגלי צה"ל כי ביום שני יביא את הקמת הוועדות למליאת הכנסת, אך לא יאפשר בחירות ליו"ר הכנסת. זאת, למרות דרישת 61 הח"כים של כחול לבן, ישראל ביתנו, העבודה-מרצ והרשימה המשותפת.

בתוך כך, שיירה נהגים של כ-100 נהגים יצאה לירושלים עם דגלים שחורים "במחאה על הניסיונות לחיסול הדמוקרטיה הישראלית". אולם, משטרת ישראל עצרה את השיירה, ושוטרים במקום אמרו כי מדובר בהנחייה של מפקד מחוז ירושלים במשטרה. "מדינת ישראל שייכת לאזרחיה לא לדיקטטור בהתהוות", מסרו המוחים. אחרי שהוטחה במשטרה ביקורת, בין היתר מצד ח"כ ומפקד מחוז ירושלים במשטרה לשעבר מיקי לוי, השיירה שוחררה - אף כי שוטרים עדיין חוסמים את דרכה לכנסת.

יו"ר העבודה גשר-מרצ קרא למעצר השיירה "מעשה מגונה בדמוקרטיה". ח"כ פרץ האשים כי "בחסות הקורונה ותוך ניצול ציני של החשש מפני התפשטות הנגיף, נעשים מעשים שאסור לנו להשלים איתם. ביום ראשון היו אלה בתי המשפט, אתמול הכנסת, והיום הפגיעה בזכות להביע מחאה". הוא הזהיר כי אף כי התשפטות מגיפת הקורונה מסוכנת, "המהלכים הפוגעים בדמוקרטיה הישראלית מסוכנים אף יותר, ולכן נעשה הכל כדי לשמור עליה, דוקא בימים קשים אלה".

ח"כ עפר שלח, כחול לבן, מתח אף הוא ביקורת על פעולת המשטרה. "ככה נראית דמוקרטיה שהשלטון החליט להרוס אותה", מסר שלח. "מהבוקר יש למשטרה משימה: להתעמר בנוסעי שיירת המחאה, שעולים לירושלים למחות על הרס הדמוקרטיה. נותנים לאנשים דוחות על הפרעה לתנועה בכביש פנוי לגמרי, תוקעים רמזורים על אדום כדי לעצור מצטרפים. ככה נראית דמוקרטיה שהשלטון החליט להרוס אותה".

חברו לסיעת כחול-לבן, ח"כ רם שפע, השתתף אף הוא במחאה, וכינה את עצירת השיירה "בושה". לדבריו, "כל פעם שנראה לנו שהגענו לשיא הוא נשבר מחדש. ‏מי נתן את ההוראה לעצור מחאה לגיטימית של אזרחים שאכפת להם מגורל המדינה? ‏מי גרם עכשיו גם למשטרה לקחת חלק בשבירת הדמוקרטיה? זה התחיל בדוחות, עכשיו בחסימת התנועה - פשוט לא יאמן!".

מוקדם יותר עתרה התנועה לאיכות השלטון לבג"ץ נגד אדלשטיין, בדרישה לכנס את המליאה, ולאפשר הצבעה על מינוי יו"ר לכנסת ה-23 וכן את פעילות ועדות הכנסת ברקע משבר הקורונה. התנועה טענה ל"פגיעה עמוקה בעקרון הפרדת הרשויות, שהוא נשמת אפה של הדמוקרטיה הישראלית". בעתירה נכתב כי "באופן תמוה ובניגוד לכל היגיון, השיקולים הפוליטיים הצרים של אדלשטיין עלו במשקלם על הצורך בקיומו והבטחתו של פיקוח פרלמנטרי הדוק על פעילות הרשות המבצעת, והובילו למחיקה טוטאלית של פיקוח ובקרה אלה". יו"ר התנועה אליעד שרגא מסר כי "אדלשטיין מחלל את משכן הכנסת, נאחז בקרנות המזבח ומסרב לפנות את מקומו. אנחנו עדים לאחד מימיה השחורים של הדמוקרטיה בישראל. יום שבו הסימפטומים של דיקטטורה התפתחו למחלה אנושה". גם עמותת "חוזה חדש" עתרה לבג"ץ, באמצעות עורכי הדין יובל יועז ודורון ברקת, נגד החלטותיו של אדלשטיין.

כמו כן, גם המכון הישראלי לדמוקרטיה קרא ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין לכנס את המליאה ללא דיחוי, להקים את ועדות הכנסת ולאפשר בחירת יו"ר חדש. זאת, בין היתר, ברקע משבר הקורונה. במכתב ששלחה לאדלשטיין הנהלת המכון, הנשיא יוחנן פלסנר וסגניו, פרופ' יובל שני ופרופ' קרנית פלוג, נכתב כי "שמענו בדאגה רבה על החלטתך שנתקבלה אתמול שלא לאפשר את הקמתה של הוועדה המסדרת של הכנסת. משמעות החלטה זו, הינה כי בעת גורלית זו לישראל, כאשר המדינה מתמודדת עם משבר בריאותי חריף בעל השלכות דרמטיות על כל תחומי החיים בישראל, לרבות שלום הציבור, חירויות הפרט וכלכלת ישראל - כנסת ישראל - המוסד הדמוקרטי העליון במדינה ממשיכה להיות משותקת".

עוד נכתב כי "אנו רואים בהחלטותיך האחרונות שלא לאפשר להעמיד להצבעה במליאה בחירה של יו"ר חדש והקמת ועדה מסדרת, וזאת בניגוד לבקשתם המפורשת של 61 ח"כים, חריגה בוטה מחובות האמון של מי שממלא תפקיד ממלכתי, כמו גם צעד שיש בו משום 'שבירת כלים' במשחק הדמוקרטי ופגיעה חמורה בסדרי השלטון והמשפט בישראל. אנו קוראים לך לכנס ללא דיחוי את מליאת הכנסת על מנת להצביע על בחירת יו"ר כנסת חדש, לאשר את הרכבה של הוועדה המסדרת ולאפשר פעילות תקינה של הרשות המחוקקת, לטובת הציבור כולו".

לצד המכון, פנו גם כחמישים משפטנים בכירים במכתב ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין וליועמ"ש הכנסת איל ינון, וקראו לכנס את הכנסת ללא דיחוי. "בהינתן ההתמודדות הרפואית עם משבר הקורונה, המשבר הכלכלי במשק, הוראות החירום המאפשרות מעקב אחר האזרחים והגבלת פעילות בתי המשפט, ישנה חשיבות עליונה בפעילות הכנסת וועדותיה לשם פיקוח על הממשלה שעודנה, יוזכר, ממשלת מעבר המכהנת מכח עקרון הרציפות ולא מכח אמון העם", כתבו המשפטנים. על המכתב חתומים מרצים בכירים מכל האוניברסיטאות בישראל, וכן דיקאנים למשפטים של כמה פקולטות מובילות. בין היתר חתומים עליו מני מאוטנר, איל בנבנישתי, מיכאל בירנהק, סוזי נבות, יניב רוזנאי, יופי תירוש, אייל גרוס, אדם שנער ועוד.

"יובהר כי גם בתקופת חירום, הרשות המחוקקת והעצמאית שנבחרה כדין והמייצגת את הריבון - ציבור האזרחים - לא מפסיקה לפעול", כתבו. "אין ולא יכול להיות ואקום שלטוני. אין בסמכותו של יו"ר הכנסת למנוע מן הרוב הנבחר לפעול במסגרת הכנסת. תחת מסך עשן כבד של לוחמה עצימה בנגיף הקורונה - שהיא ללא ספק חשובה וחיונית, בערפל הקרב, הדמוקרטיה הישראלית מצויה בסכנה חמורה. אנחנו קוראים לכנס את מליאת הכנסת באופן מידי ולפעול ללא דיחוי להרכבת הוועדה המסדרת ועל מינוי וועדות הכנסת הרלוונטיות. דווקא בשעת חירום זו יש לעמוד על המשמר ולא לאפשר את כרסום יסודות המשטר הדמוקרטי".

(עדכון ראשון: 12:03)

Let's block ads! (Why?)



2020-03-19 11:29:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiJWh0dHBzOi8vbmV3cy53YWxsYS5jby5pbC9pdGVtLzMzNDc2MTbSAQA?oc=5
52781863272216

Bagikan Berita Ini

0 Response to "ראשי הסיעות זומנו לתדרוך על הקורונה; פעילים עתרו לבג"ץ נגד אדלשטיין - וואלה!"

Post a Comment

Powered by Blogger.